Ο κερατόκωνος αποτελεί μια εκτατική ανωμαλία του κερατοειδούς κατά την οποία ο κερατοειδής γίνεται πιο κυρτός και πιο λεπτός προκαλώντας μυωπία και ανώμαλο αστιγματισμό. Είναι κατάσταση που αφορά συνήθως και στα δύο μάτια αν και συχνά ασύμμετρη. Κύριο σύμπτωμα είναι η προοδευτική θόλωση της όρασης που ξεκινά στο τέλος της δεύτερης ή στην αρχή της τρίτης δεκαετίας της ζωής. Η υποψία του κερατοκώνου τίθεται μετά από προσεκτική οφθαλμολογική εξέταση και ευρήματα όπως μεταβαλλόμενος μυωπικός αστιγματισμός, λέπτυνση και αυξημένη κυρτότητα του κερατοειδούς, παρουσία γραμμών vogt στο οπίσθιο στρώμα και ψαλιδοειδής κίνηση στην αντανάκλαση του φωτός κατά τη σκιασκοπία. Η διάγνωση επιβεβαιώνεται με την τοπογραφία του κερατοειδούς ακόμα και στα πολύ πρώιμα στάδια.


Οι ήπιες περιπτώσεις κερατοκώνου αντιμετωπίζονται με γυαλιά.  Με την εξέλιξη του κερατοκώνου και την αύξηση του ανώμαλου αστιγματισμού γίνεται απαραίτητη η χρήση ειδικών ημίσκληρων φακών επαφής ή φακών διπλής εναπόθεσης ή υβριδικών πάντα με οδηγό τα τοπογραφικά δεδομένα.

Για τις προχωρημένες περιπτώσεις όπου οι φακοί δεν παρέχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα μπορεί να γίνει μεταμόσχευση κερατοειδούς με υψηλά ποσοστά επιτυχίας.

Τα τελευταία χρόνια εφαρμόζεται μια νέα μέθοδος αντιμετώπισης του κερατοκώνου, που σκοπό έχει να αυξήσει τη μηχανική σταθερότητα του κερατοειδούς με τη βοήθεια συσκευής υπεριώδους ακτινοβολίας, η οποία διεγείρει την ουσία ριβοφλαβίνη που ενσταλάζεται στον κερατοειδή αφού αφαιρεθεί το επιθήλιο, με αποτέλεσμα την παραγωγή ελευθέρων ριζών οι οποίες οδηγούν τα μόρια του κολλαγόνου σε μεταξύ τους διασυνδέσεις. Η επιλογή των περιστατικών που θα ωφεληθούν από τη μέθοδο γίνεται αφού συνεκτιμηθούν τα κλινικά ευρήματα, τα τοπογραφικά-παχυμετρικά δεδομένα και η ηλικία.


Το CROSS-LINKING αποτελεί μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία με την οποία επιτυγχάνεται αναστολή της εξέλιξης του κερατοκώνου και σε πολλές περιπτώσεις βελτίωση και φιλοδοξεί να μειώσει σημαντικά τον αριθμό των ασθενών που έχουν ανάγκη μεταμόσχευσης.