Η Διαθλαστική Χειρουργική είναι ένας μοντέρνος κλάδος της Οφθαλμολογίας που με τη χρήση των σύγχρονων νέας γενιάς μονάδων excimer laser έχει τη δυνατότητα να διορθώνει με ασφάλεια τη μυωπία, τον αστιγματισμό και την υπερμετρωπία, αλλάζοντας ριζικά τον τρόπο ζωής των ανθρώπων που επιθυμούν να απαλλαγούν από τα γυαλιά ή τους φακούς επαφής.


ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΠΙΟ ΔΙΑΔΕΔΟΜΕΝΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ?

α)  LASIK

Η πιο μοντέρνα τεχνική, κατά την οποία αρχικά δημιουργείται ένα λεπτό επιφανειακό πέταλο(flap), ακολουθεί η εφαρμογή του laser ενδοστρωματικά και το flap επανατοποθετείται στη φυσική του θέση. Η τεχνική αυτή έχει το πλεονέκτημα της ταχύτερης επούλωσης χωρίς κανένα απολύτως πόνο και με εξαιρετικά αποτελέσματα ακόμα και  για τις πολύ υψηλές μυωπίες.

Διορθώνει
Μυωπία από 3,00 έως 12,00
Αστιγματισμό έως   5,00
Υπερμετρωπία έως 5,00


β) Φωτοδιαθλαστική κερατοτομή (PRK)

Αποτελεί μια σχετικώς απλή διαδικασία που η διάρκειά της για κάθε οφθαλμό κρατάει μόλις δύο λεπτά (2΄).Μετά την επέμβαση χρησιμοποιούνται μαλακοί φακοί επαφής για 4 – 5 ημέρες. Ενδείκνυται για άτομα με λεπτούς κερατοειδείς στα οποία δεν μπορεί να εφαρμοστεί η μέθοδος LASIK.

Διορθώνει 
Μυωπία από 1,00 έως 8,00
Αστιγματισμό έως 3,00
Υπερμετρωπία από 1,00 έως 3,00


ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ LASER ΔΙΑΘΛΑΣΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ?

Κάθε άτομο που επιθυμεί να απαλλαγεί από τα γυαλιά ή τους φακούς επαφής είτε για λόγους πρακτικούς-επαγγελματικούς (πχ γυαλιά με χοντρούς φακούς και κακή ποιότητα όρασης, δυσανεξία ή μολύνσεις από φακούς επαφής, υποψήφιοι στρατιωτικών σχολών, αθλητές κλπ) είτε για λόγους αισθητικούς, με τις εξής προϋποθέσεις :

1) Να έχουν ηλικία άνω των 20 ετών
2) Να μην έχουν ανώμαλο αστιγματισμό, κλινικό ή υποκλινικό κερατόκωνο
3) Να μην υπάρχει άλλη οφθαλμολογική πάθηση(πχ. γλαύκωμα, αποκόλληση κα)
4) Σταθερές διαθλαστικές μετρήσεις τα τελευταία 1-2 έτη
5) Να μην υπάρχουν συστηματικά προβλήματα υγείας όπως νόσοι του κολλαγόνου, ΣΔ, εγκυμοσύνη.

Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι η επιλογή ενός ατόμου ως υποψηφίου για διαθλαστική διόρθωση με laser γίνεται από τον εξειδικευμένο οφθαλμίατρο, ο οποίος θα πάρει πλήρες ιστορικό, θα προχωρήσει σε λεπτομερή οφθαλμολογικό έλεγχο και θα λάβει υπόψη τα δεδομένα της τοπογραφικής-παχυμετρικής ανάλυσης.