ΒΛΕΦΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Η ιδιαίτερα λεπτή υφή των ιστών των βλεφάρων τα καθιστά ευάλωτα στο πέρασμα του χρόνου. Η μείωση της ελαστικότητας του δέρματος, η ατονία των μυών, ελλείμματα των ιστών και πρόπτωση του λίπους κάτω από το δέρμα οδηγεί  σε :

  • Σακούλιασμα ή πρήξιμο  των άνω βλεφάρων
  • Περίσσεια δέρματος του άνω βλεφάρου που μπορεί ακόμα και να εμποδίζει την όραση
  • Πτώση του άνω βλεφάρου
  • Σακούλες κάτω από τα μάτια
  • Χαλάρωση του κάτω βλεφάρου με αποκάλυψη του λευκού κάτω από την ίριδα

Στα προβλήματα αυτά μπορεί να δώσει λύση η βλεφαροπλαστική του άνω και του κάτω βλεφάρου :

Α)  Άνω βλέφαρα.  Η τομή γίνεται κατά μήκος της φυσιολογικής πτυχής του άνω βλεφάρου με αποτέλεσμα να μην είναι εμφανής μετεγχειρητικά. Το πλεονάζον δέρμα, μυϊκός ιστός και λίπος αφαιρούνται. Αν η βλεφαροχάλαση συνοδεύεται με χαλάρωση του μετώπου και πτώση του φρυδιού τότε η βλεφαρόπτωση μπορεί να συνδυαστεί με “eyebrow lift”.

Β)  Κάτω βλέφαρα.  Για την κάτω βλεφαροπλαστική υπάρχουν δύο διαφορετικές προσπελάσεις. Η πρώτη χρησιμοποιεί εξωτερική τομή που κρύβεται ακριβώς κάτω από τις βλεφαρίδες και γίνεται αφαίρεση πλεονάζοντος δέρματος και λίπους. Η δεύτερη προσπέλαση είναι με εσωτερική τομή στον επιπεφυκότα. Η επέμβαση μπορεί να συνδυαστεί με “κανθοπηξία” για να διορθωθεί η χαλάρωση του βλεφάρου.


ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΤΗΣ ΒΛΕΦΑΡΟΠΤΩΣΗΣ

Βλεφαρόπτωση ονομάζεται η πτώση ή χαμηλή θέση του άνω βλεφάρου. Μπορεί να είναι συγγενής ή επίκτητη. Η ανύψωση του άνω βλεφάρου επιτυγχάνεται με τη λειτουργία ενός συμπλέγματος μυών, του ανελκτήρα και του μυ του Muller. Επομένως ο μηχανισμός της πτώσης μπορεί να έχει σχέση με ένα από τα παρακάτω :

  1. Διαταραχές στη νεύρωση του ανελκτήρα
  2. Μυϊκή δυσλειτουργία του ανελκτήρα
  3. Βλάβη της απονεύρωσης του ανελκτήρα
  4. Διαταραχές στη νεύρωση του μυ του Muller

Ανάλογα με την αιτία της πτώσης και τον βαθμό λειτουργικότητας του ανελκτήρα μυός επιλέγεται μια από τις ακόλουθες τεχνικές:

Α) Βράχυνση του ανελκτήρα και επανατοποθέτηση της απονεύρωσης – απαιτεί κάποιο βαθμό λειτουργικότητας του μυός.

Β)  Ανάρτηση από τον μετωπιαίο μυ – όταν η λειτουργικότητα του ανελκτήρα είναι ελάχιστη ή λείπει τελείως.

Γ)  Πρόωση της απονεύρωσης – καλή λειτουργία του ανελκτήρα με τη βλεφαρική πτυχή σε υψηλή θέση

Δ)  Εκτομή του μυός του Muller – καλή λειτουργία του ανελκτήρα


ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΧΑΛΑΖΙΟΥ 

Το χαλάζιο αποτελεί κύστη κατακράτησης σμηγματωδών εκκρίσεων μετά από απόφραξη ενός εκ των σμηγματογόνων πόρων του πάνω ή του κάτω βλεφάρου. Τις περισσότερες φορές είναι ένα ανώδυνο σαφώς περιγεγραμμένο οζίδιο, άλλοτε άλλου μεγέθους, δεν είναι λίγες όμως οι φορές που συνοδεύεται από φλεγμονή και πόνο ιδίως στην περίπτωση που επιμολυνθεί. Άτομα με ροδόχρου ακμή ή σμηγματορροϊκή δερματίτιδα εμφανίζουν συχνότερα χαλάζια και μερικές φορές υποτροπιάζοντα ή πολλαπλά. Η αρχική θεραπεία είναι πάντοτε συντηρητική με αντιβιοτική ή και κορτιζονούχο αλοιφή και ζεστές κομπρέσες. Τα μεγάλα χαλάζια που δεν ανταποκρίνονται στην τοπική αγωγή μπορούν να εξαιρεθούν χειρουργικά.

Η μικροεπέμβαση μπορεί να γίνει στο ιατρείο με χρήση αναισθητικής ένεσης στη περιοχή της βλάβης και αφαίρεση του περιεχομένου της κύστης καθώς και μέρους του τοιχώματος της. Η όλη διαδικασία διαρκεί λίγα μόνο λεπτά και έχει άριστο αισθητικό αποτέλεσμα αφού η τομή είναι μικρή  και γίνεται στην εσωτερική πλευρά του βλεφάρου χωρίς ράμματα.


ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΞΑΝΘΕΛΑΣΜΑΤΩΝ

Τα ξανθελάσματα αποτελούν κίτρινου χρώματος πλάκες εναπόθεσης λιπιδίων στο δέρμα των βλεφάρων. Είναι καλοήθεις βλάβες με προτίμηση να συγκεντρώνονται στη έσω πλευρά του άνω και κάτω βλεφάρου και στα δύο μάτια, συνήθως συμμετρικά. Επειδή το 50% των ατόμων με ξανθελάσματα παρουσιάζουν διαταραχές των λιπιδίων και της χοληστερόλης είναι απαραίτητος ο εργαστηριακός έλεγχος του αίματος για τα επίπεδα λιπιδίων-χοληστερόλης-HDL-LDL.  Η αντιμετώπισή τους μπορεί να γίνει:

  • Στο ιατρείο με χημικό peeling-TCA ή
  • Με Laser CO2 ή
  • Στο χειρουργείο με βλεφαροπλαστική


ΕΚΤΡΟΠΙΟ

Το εκτρόπιο είναι η προς τα έξω στροφή του κάτω βλεφάρου σε ολόκληρο το μήκος του ή σε ένα μέρος του. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν δακρύρροια, ερεθισμό, ερυθρότητα που οφείλονται στην ασταθή δακρυϊκή στιβάδα και στην κερατοεπιπεφυκίτιδα λόγω έκθεσης.

Ανάλογα με την αιτιολογία το εκτρόπιο μπορεί να είναι

  • Γεροντικό
  • Παραλυτικό λόγω πάρεσης ή παράλυσης του προσωπικού
  • Ουλώδες λόγω χημικού εγκαύματος, χειρουργικής επέμβασης, τραύματος, τοπικών παθήσεων
  • Μηχανικό λόγω πρόπτωσης λίπους, παρουσία όγκου κα.
  • Αλλεργικό (δερματίτιδα εξ επαφής)
  • Συγγενές

Η υποστηρικτική θεραπεία συνίσταται σε τακτική χρήση τεχνικών δακρύων και αντιβιοτικές αλοιφές. Η οριστική θεραπεία απαιτεί χειρουργική επέμβαση που αποσκοπεί στην οριζόντια βράχυνση στη περιοχή της μέγιστης χαλάρωσης του βλεφάρου. Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία.  Σε ασθενείς με εκτρόπιο λόγω πάρεσης του προσωπικού καθυστερούμε την επέμβαση περίπου 6 μήνες γιατί μπορεί να υπάρξει αυτόματη αποκατάσταση.


ΕΝΤΡΟΠΙΟ – ΤΡΙΧΙΑΣΗ 

Το εντρόπιο είναι η προς τα έσω στροφή το χείλους του κάτω βλεφάρου. Τα συμπτώματα οφείλονται στην τριβή των προς τα μέσα κατευθυνόμενων βλεφαρίδων στην επιφάνεια του βολβου, φαινόμενο που ονομάζεται τριχίαση: αίσθημα ξένου σώματος, ερεθισμός, ερυθρότητα, δακρύρροια.

Ως προς την αιτιολογία τα εντρόπια διακρίνονται σε :

  • Γεροντικό
  • Ουλώδες λόγω ουλοποίησης του επιπεφυκότα (οφθαλμικό ουλώδες πεμφιγοειδές, χημικά εγκαύματα,τράχωμα, σύνδρομο stevens-johnson)
  • Σπαστικό από βλεφαρόσπασμο, έντονο ερεθισμό, χειρουργικό τραύμα.
  • Συγγενές

Η υποστηρικτική αντιμετώπιση περιλαμβάνει αντιβιοτική αγωγή και τεχνητά δάκρυα αν υπάρχει στικτή επιθηλιοπάθεια του κερατοειδούς. Σε περίπτωση βλεφαρόσπασμου γίνεται ένεση αλλαντοτοξίνης. Η χειρουργική αποκατάσταση, ανάλογα με την περίπτωση, γίνεται με οριζόντια ή κατακόρυφη βράχυνση του βλεφάρου υπό τοπική αναισθησία.

Τριχίαση είναι η ανώμαλη κατεύθυνση των βλεφαρίδων, συνήθως προς τα πίσω, οι οποίες έρχονται σε επαφή με τον βολβό. Τα συμπτώματα είναι η αίσθηση ξένου σώματος,  η δακρύρροια και η ερυθρότητα, λόγω του χρόνιου ερεθισμού του κερατοειδούς και του επιπεφυκότα.

Ως προς την αιτιολογία η τριχίαση μπορεί να είναι :

  1. Ιδιοπαθής
  2. Συνέπεια χρόνιας βλεφαρίτιδας
  3. Λόγω ουλοποίησης του βλεφάρου μετά από τραύμα, χειρουργείο, τράχωμα, ουλώδες πεμφυγοειδές

Θεραπεία : Σε μεμονωμένες βλεφαρίδες ή μικρή ομάδα βλεφαρίδων γίνεται αφαίρεση με λαβίδα στο ιατρείο με τη βοήθεια της σχισμοειδούς λυχνίας, ηλεκτρόλυση ή χρήση του Argon laser. Όταν το πρόβλημα αφορά σε ολόκληρο το βλεφαρικό χείλος τότε εφαρμόζεται κρυοθεραπεία ή χειρουργική αφαίρεση. Υποστηρικτικά θεραπεύουμε την επιφανειακή κερατίτιδα με αντιβιοτική αλοιφή και τεχνητά δάκρυα. Τυχόν υποκείμενη χρόνια βλεφαρίτιδα πρέπει να αντιμετωπίζεται επίσης.


BOTOX  (βοτουλινική τοξίνη)

Τι είναι το Botox ;

To Botox είναι η πιο διαδεδομένη, η πιο αποτελεσματική και η πλέον ακίνδυνη αγωγή για τις ρυτίδες έκφρασης. Πρόκειται για μια σειρά μικροσκοπικών εκχύσεων στη περιοχή του προσώπου. Αποτελεί τη Νο1 θεραπεία παγκοσμίως καθώς συνδυάζει θεαματικά αποτελέσματα, ταχύτατη εφαρμογή, καμία παρενέργεια και χαμηλό κόστος.

Τι θεραπεύουμε με το Botox ;

1) ΡΥΤΙΔΕΣ

Οι ρυτίδες του προσώπου διακρίνονται σε 2 κατηγορίες : τις στατικές και τις δυναμικές. Οι στατικες είναι αυτές που υπάρχουν ενώ το πρόσωπο βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας ενώ οι δυναμικές δημιουργούνται όταν το πρόσωπο εκφράζεται (ρυτίδες έκφρασης). Οι δυναμικές ρυτίδες με τη πάροδο του χρόνου μετατρέπονται σε στατικές. Το Botox  έχει την ικανότητα να μειώνει τις συσπάσεις των μυών που δημιουργούν ή εμβαθύνουν τις ρυτίδες έκφρασης με αποτέλεσμα οι ρυτίδες να εξαλείφονται. Η ιδανική ηλικία για να ξεκινήσει κανείς το Botox είναι γύρω στα 40 ανάλογα με τη κατάσταση του δέρματος καθώς επηρεάζεται από τη φύση της εργασίας, τη ρύπανση του περιβάλλοντος, τη πολύωρη έκθεση στον ήλιο κλπ.

2) ΙΔΙΟΠΑΘΗΣ ΒΛΕΦΑΡΟΣΠΑΣΜΟΣ

Πρόκειται για  κατάσταση κατά την οποία στα βλέφαρα παρουσιάζονται επεισόδια ακούσιων συσπάσεων. Είναι πάντα αμφοτερόπλευρος και αν είναι έντονος οδηγεί σε διαταραχή της όρασης. Εξαφανίζεται κατά την διάρκεια του ύπνου.

3) ΣΠΑΣΤΙΚΟ ΕΝΤΡΟΠΙΟ

Προς τα έσω στροφή των βλεφαρικών χειλέων που οδηγεί σε τριβή των βλεφαρίδων επί του βολβού.

Πώς γίνεται το Botox ;

Η θεραπεία με Botox είναι μια από τις πιο ανώδυνες διαδικασίες. Πρόκειται για μια σειρά εκχύσεων με λεπτότατη βελόνα σε καθορισμένα από τον εξειδικευμένο ιατρό σημεία του δέρματος. Προηγείται χρήση τοπικής αναισθητικής κρέμας και ο πόνος που προκαλούν τα «τσιμπήματα» είναι ανεπαίσθητος.

Πόσο διαρκεί το αποτέλεσμα ;

Τα αποτελέσματα της θεραπείας με Botox έρχονται σταδιακά μέσα σε 2 εβδομάδες και διαρκούν 4-6 μήνες. Η θεραπεία μπορεί να επαναλαμβάνεται, χωρίς πρόβλημα και χωρίς να μειώνεται η αποτελεσματικότητα της, κάθε 6 ή 8 μήνες.

Υπάρχουν παρενέργειες από τη θεραπεία με Botox ;

Επειδή η δράση του φαρμάκου στους μύες του προσώπου είναι πλήρως αναστρέψιμη δεν υπάρχουν μόνιμες παρενέργειες. Συνηθισμένα ενοχλήματα μετά τη θεραπεία είναι οι μικρές και παροδικές εκχυμώσεις στα σημεία των εκχύσεων και ίσως ένας ελαφρύς πονοκέφαλος που δε διαρκεί πάνω από μισή ώρα.