Η έγχυση φαρμάκων εντός της υαλοειδικής κοιλότητας του ματιού μας δίνει τη δυνατότητα να πετύχουμε υψηλή συγκέντρωση,  άμεση και στοχευμένη δράση έναντι ορισμένων σοβαρών ενδοφθάλμιων παθήσεων απειλητικών για την όραση. Οι φαρμακευτικές ουσίες που χρησιμοποιούνται με αυτή την οδό χορήγησης ανήκουν σε τρεις κατηγορίες:

α) Αντιμικροβιακοί, αντιμυκητιασικοί και αντιϊκοί παράγοντες για την αντιμετώπιση της οξείας και της καθυστερημένης έναρξης μετεγχειρητικής ενδοφθαλμίτιδας, της οξείας αμφιβληστροειδικής νέκρωσης, της αμφιβληστροειδίτιδας από μεγαλοκυτταροϊό, από τοξόπλασμα κλπ

 β) Κορτικοστεροειδή για την αντιμετώπιση κυστοειδούς οιδήματος της ωχράς, διαβητικού οιδήματος ή οιδήματος της ωχράς από κλαδική ή κεντρική φλεβική απόφραξη.

 γ) Αντιαγγειογενετικοί παράγοντες (anti-VEGF) για την αντιμετώπιση της χοριοειδικής νεοαγγείωσης και του διαβητικού οιδήματος της ωχράς. Στη κατηγορία αυτή ανήκει το γνωστό Lucentis που τα τελευταία χρόνια χορηγείται σε μηνιαίες επαναλαμβανόμενες ενέσεις στην ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς και προσφάτως στο διαβητικό οίδημα.  Τα τελευταία χρόνια οι anti VEGF παράγοντες έχουν χρησιμοποηθεί με επιτυχία στο κυστοειδές οίδημα της ωχράς, στις φλεβικές αποφράξεις, στην κεντρική ορώδη χοριοαμφιβληστροειδοπάθεια κα.